Konopné mäso, skúsili by ste ?

O konopných semenách je známe, že majú vysoký obsah bielkovín. Pokračujúce snahy o zdravší životný štýl prinášajú nové postrehy a inovácie po celom svete, snažiac sa využiť nutričnú hodnotu konopných semien. Zaznamenávame nárast rôznych mäsových alternatív, ktoré sú nielen zdravšie ako tradičné mäsové výrobky, ale ktoré skrátka nie sú zo zvierat.


Konopné semená obsahujú hmotnostne podobné bielkoviny ako hovädzie a jahňacie mäso. 25% ich kalórií pochádza z bielkovín, iba 30 gramov konopných semien (resp 2 – 3 polievkové lyžice) obsahuje asi 11 gramov bielkovín. Konopné semená sa navyše považujú za úplný zdroj bielkovín – v rastlinnom svete niečo vzácne – to znamená, že poskytujú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré je možné dosiahnuť iba stravou.
Ale to nie je všetko. Konopné semená sú tiež bohaté na zdravé tuky a esenciálne mastné kyseliny, ako aj na vitamíny a minerály ako vitamín E, železo, draslík, horčík, vápnik, síra, zinok a sodík.
Na rozdiel od tradičných mäsových výrobkov semená obsahujú veľa vlákniny – rozpustnú aj nerozpustnú. Spolu robia semená ľahšie stráviteľnými ako iné zdroje bielkovín, ako sú obilie, orechy a strukoviny.
Vedci aj startupy ako také začali vyvíjať mäsové výrobky zo semien, ktoré nahradia mäso. Vedcom z Lund University vo Švédsku sa napríklad podarilo vytvoriť „vegánske mäso“ z konope, ktoré zodpovedá textúre mäsa.
Vedci z novozélandskej Massey University medzitým vyvinuli aj produkt z mletého mäsového produktu založený na konope. Cieľom novozélandskej potravinárskej technologickej firmy Sustainable Foods, známej aj pod jej maloobchodnou značkou: „The Craft Meat Co“, je uviesť na trh produkt do roku 2021.


Aj keď firma neuviedla, či sa ich konopné mäso zhoduje so skúsenosťami z konzumácie živočíšnych produktov, uviedla, že spotrebiteľov uspokojí pri „akejkoľvek príležitosti na jedlo“. Spoločnosť údajne podobná konzumácii kuracieho mäsa a dúfa, že ich konopné mäso bude použité v rôznych štýloch varenia, ktoré sú pre mäso zvyčajne vyhradené.
A Čo vy, dali by ste prednosť klasickému stejku alebo by ste skúsili aj „konopné mäso“ ?!

ZDROJ: https://www.labroots.com/trending/cannabis-sciences/18764/hemp-based-meat-contains-protein-beef?fbclid=IwAR1lckX_51NG18GijnhkV82rcKD9uPXs3IU2FUseQWsaBSiA4tSPWd6s7H0

Share

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.