Čo sú flavanoidy? A ich synergické účinky v konope a v liečbe

Čo sú flavonoidy?

Flavonoidy sú definované ako „zlúčeniny, ktoré sa prirodzene nachádzajú v mnohých druhoch ovocia a zeleniny“, ale aj v konope, čaji či čokoláde. Vieme, že existuje šesť rôznych typov flavonoidov, z ktorých každý sa v tele rozkladá inak. Rôzne typy zahŕňajú flavanoly, flavan-3-oly, flavóny, flavanóny, izoflavóny a antokyány. Flavonoidy sa nachádzajú v rôznych typoch potravín a rastlín a odhaduje sa, že tvoria asi 10 % zlúčenín v konope. Poďme sa bližšie pozrieť na špecifiká týchto zlúčenín.

Šesť kategórií flavonoidov

  • Flavonaly sú dobre známe pre svoje antioxidačné vlastnosti a nachádzajú sa v potravinách ako kel, bobule, čaj, hrozno, paradajky, brokolica a iné.
  • Flavan-3-oly sú druhy flavonoidov, ktoré sú bohaté na živiny a nachádzajú sa v potravinách ako jablká, jahody, čučoriedky, červené a fialové hrozno, kakao, čierny čaj, zelený čaj a iné.
  • Flavóny pôsobia ako prírodný pesticíd na ochranu rastlín pred škodlivými infekciami. Má tiež protizápalové vlastnosti a možno ho nájsť v potravinách, ako je petržlen, harmanček, mäta pieporná a ďalšie.
  • Flavanóny – podobne ako flavóny – sú dobré na boj proti zápalom, ako aj na pomoc pri kontrole hmotnosti a cholesterolu. Tento typ flavonoidov možno nájsť v ovocí, ako sú citróny, limetky, grapefruity a pomaranče.
  • Izoflavóny môžu pomôcť vyrovnať hormóny v tele a nachádzajú sa najmä v sóji a iných strukovinách.
  • Antokyány sú typom flavonoidov, ktoré dodávajú červený alebo fialový pigment potravinám, ako sú brusnice, čučoriedky, jahody, červené víno a červené a fialové hrozno.

Flavonoidy v rastline konope

Štúdia Johanny L. Bautista zistila, že medzi najbežnejšie flavonoidy z 20 identifikovaných v rastline Cannabis sativa patria flavón (apigenín a luteolín) a flavonol (kaempferol a kvercetín). Vysvetlili však, že v rastline boli izolované flavóny známe ako kanflavíny A, B a C. Kanflavíny sú flavonoidy jedinečné pre rastliny konope. Kanflavíny A a B boli objavené už v roku 1986 Marilyn Barrettovou.

Zatiaľ čo apigenín, luteolín, kempferol a kvercetín môžu byť podľa tejto štúdie najbežnejšie, ďalšie flavonoidy nachádzajúce sa v kanabise zahŕňajú vitexín, izovitexín, orientín a katechíny. Všetky tieto posledné flavonoidy sú buď flavón alebo flavonol a sú zodpovedné za žltkastý odtieň rastlín.

Ako fungujú flavonoidy v tele?

Flavonoidy môžu pomôcť znížiť bunkovú aktivitu a bojovať proti voľným radikálom v tele. Telo denne čelí mnohým toxínom a stresom a konzumáciou flavonoidov – či už prostredníctvom konkrétneho jedla alebo konope – sa vaše telo stane odolnejším v boji proti týmto faktorom.

Flavonoidy môžu zabrániť zraneniam spôsobeným voľnými radikálmi rôznymi spôsobmi. Jedným zo spôsobov je priame vychytávanie voľných radikálov. Flavonoidy sú oxidované radikálmi, výsledkom čoho sú stabilnejšie, menej reaktívne radikály. Inými slovami, flavonoidy stabilizujú reaktívne formy kyslíka reakciou s reaktívnou zlúčeninou radikálu.

Sú flavonoidy terapeutické?

Uvažujme o dvoch najbežnejších flavonoidoch, ktoré sa nachádzajú v rastline Cannabis sativa – s výnimkou cannflavínov – flavón a flavonol. Existuje dôkaz, že tieto flavonoidy sú terapeutické, a ak áno, aké výhody môže jednotlivec očakávať pri ich konzumácii?

Terapeutické výhody bežných flavonoidov nachádzajúcich sa v konope

Apigenín patrí medzi flavonoidy typu flavonoidov. Dôkazy naznačujú, že môže pomôcť navodiť svalovú relaxáciu a sedáciu a má antioxidačné, protizápalové, antivírusové a antimutagénne vlastnosti.

Luteolín patrí k rovnakému typu flavonoidov ako apigenín a má mnoho podobných výhod. Dá sa očakávať, že bude mať prospech z jeho protirakovinových, antioxidačných, antiapoptotických a protizápalových vlastností.

Kaempferol je vynikajúcou obranou proti voľným radikálom. Dá sa tiež očakávať, že bude mať prospech z jeho schopnosti znižovať riziká chronických ochorení (vrátane rakoviny), antioxidačných vlastností, ako aj jeho schopnosti modulovať apoptózu, angiogenézu, zápaly a metastázy.

Kvercetín patrí k rovnakému typu flavonoidov ako kaempferol. Medzi jeho výhody patrí boj proti voľným radikálom vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam, zníženie zápalu, zníženie rizika rakoviny, prevencia neurologických ochorení, prevencia infekcií, zmiernenie príznakov alergie a zníženie rizika srdcových ochorení, pretože môže znížiť vysoký krvný tlak.

Význam týchto výhod nemožno preceňovať. Skutočnosť, že tieto zlúčeniny prispievajú k 10 % flavonoidov dostupných v rastline konope, robí marihuanu príťažlivejšou ako alternatívnu formu liečby rôznych stavov. Teraz, keď sme lepšie porozumeli výhodám 4 flavonoidov, ktoré možno nájsť v konope, poďme sa pozrieť na výhody kanflavínov.

Terapeutické výhody Kanflavínov

Hovorí sa, že kanflavíny majú podobné terapeutické vlastnosti ako flavonoidy nachádzajúce sa v prírode, napríklad majú antioxidačné, protizápalové a antikarcinogénne vlastnosti a tiež – aj keď nie tak efektívne – pôsobia ako neuroprotektívne činidlo a antiparazitické činidlo.

Chicago Tribune and Science Alert dokonca informovalo o kanaflavíne A a B, pretože výskum odhalil, že majú protizápalové účinky, ktoré sú „30-krát účinnejšie ako aspirín“. Avšak, ako pri väčšine ostatných aspektov konope, je potrebný ďalší výskum, aby sme si boli istí týmito tvrdeniami.

Čím viac o rastline kanabisu zistíme, tým zložitejšia sa zdá byť. Od výhod kanabinoidov (THC, CBD, THCV, CBDA atď.), po výhody terpénov (Linalool, Myrcene atď.) a teraz výhody flavonoidov – zdá sa, že rastlina Cannabis sativa nás nikdy neprestane prekvapovať.

Autorské práva MediCann Slovakia a uvedené zdroje. Všetky práva vyhradené.
fyzické osoby ZDIEĽAŤ môžu bez potreby žiadať povolenie. FB stránky a ine médiá (tlačené, elektronické) nemajú právo toto zdieľať bez uvedenia zdroja alebo požiadania o zdieľanie!
za pochopenie ďakujem-e Váš MediCann

Zdroj štúdia: https://academic.oup.com/ajcn/article/74/4/418/4737352?login=true

Share

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.