Štúdie naznačujú že Alkohol je vstupná brána, NIE konope !!

Nová štúdia v The Journal of School Health zistila, že alkohol je viac pravdepodobný ako vstupná brána k zneužívaniu návykových látok, ako konope.

Táto štúdia dokazuje že spotreba konope nie je ukazovateľom, či daná osoba má predpoklad prejsť na tvrdé drogy alebo nie.

alkohol vs cannabis

„Vzhľadom na to že o alkohole resp. s jeho začatím nemáme také podrobné informácie ako pri iných návykových látkach alebo konope všetky prieskumy a štúdie sú týmto ovplyvnené“ hovorí spoluautor štúdie Adam E. Barry, odborný asistent University of Florida pre vzdelávanie a zdravie v rozhovore pre Raw Straw.

Kým štúdie Barryho svedčia o tom, že zneužívanie návykových látok možno predpovedať s vysokou mierou presnosti tým, že sa skúma samotná história užívateľa, u skúmania konopných drog ako vstupnej brány sa tieto výskumy robili  v 30. rokoch 20. storočia. Základom týchto hypotéz bola kampaň americkej vlády a spoločností ktoré mali záujem na propagácii svojich výrobkov (známa je kauza spoločnosti DuPOnt ktorá mala záujem zastaviť konopnú produkciu kvôli nástupu nových syntetických vlákien) ako aj masívna kampaň s názvom „Reefer Madness“ ktorá ukazovala užívateľov konope zámerne v negatívnom až prehnanom svetle ako nebezpečných bláznov. Dnes vieme že tvorcovia týchto kampaní zámerne nesprávne prezentovali dáta výskumov vtedy dostupných a následne sa nevykonávali žiadne dodatočné štúdie. Skrátka a dobre, niekomu vyhovovalo očierňovanie konope a s tým súvisiace výhody pre iné zdroje ktoré sa v tom čase dostávali do popredia (syntetické vlákna, ropa a ropné uhľohydráty)

„Niektoré z týchto predchádzajúcich názorov je potrebné spresniť a preskúmať“ hovorí Barry. „To je aj dôvod, prečo sme sa rozhodli tieto aspekty viac skúmať. Posledná formulácia teórie vstupnej brány hovorí, že väčšina užívateľov začína s konope a časom prechádza na „tvrdé drogy“. „Ako môžete vidieť z výsledkov našej štúdie, potvrdili čiastočne túto hypotézu v tom zmysle že prechod na iné drogy je často spôsobený progresom nových drog  (čo je tiež len dôsledok neefektívnej politiky a prístupu kompetentných) a taktiež zo zvýšenej propagácie a dostupnosti alkoholových drog.“

Porovnaním histórie užívateľov bolo napríklad zistené, že z dnešných seniorov ktorí konzumovali alkohol počas strednej školy majú 13x vyššiu náchylnosť na užívanie tabaku, 16x vyššiu náchylnosť na užívanie konopných drog a tiež 13x vyššiu náchylnosť na užívanie kokaínu.

„Myslím si, že tieto výsledky nám naznačujú ako je potrebné hovoriť najmä o škodlivosti a nebezpečenstve ktoré predstavuje alkohol najmä pre mladistvých ako vstupná brána do sveta drog. Keďže vďaka demagógii je alkohol stále vnímaní ako niečo bezpečné a neškodné, stúpa čoraz viac prípadov úmrtí najmä mladistvých na predávkovanie alkoholom. Nehovoriac o tom že takáto klamlivá informovanosť mladých ľudí len vytvára prostredie na ďalšie zneužívanie iných látok zatiaľ čo konope ktoré je 114x bezpečnejšie ako alkohol je neustále zatracované a jeho užívatelia sú trestaní.

Sociálne mylná predstava, z veľkej časti ťahaná popularitou alkoholu a ziskov, ktoré generuje pre súkromný priemysel, je diametrálne odlišná od najaktuálnejšie dostupných vedeckých poznatkov o škodách spojených s drogami. Štúdia zverejnená v roku 2010 v lekárskom časopise Lancet zaradila alkohol ako jednu z najškodlivejšiu drogu zo všetkých, hneď za drogami ako sú heroín, crack, pervitín, kokaín a tabaku.

Ešte viac zarážajúci je fakt, že štúdia Lancet zistila, že dopad na ďalšie osoby v blízkosti užívateľa alkoholu je 2x násobne oproti užívateľom heroínu. !

Je načase prehodnotiť všetky pochybné tradície spojené s metlou ľudstva a najvyšší čas hovoriť mladistvým pravdu o nebezpečenstve spojenom s alkoholom, cigaretami, syntetickými drogami a samotným konope – ktoré proti alkoholovým závislostiam vyzerá ako neviniatko 😉

 

Zdroj: Hot6today.com

Preklad: MediCann Slovakia

Share

4 thoughts on “Štúdie naznačujú že Alkohol je vstupná brána, NIE konope !!

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.