2016 – Prelomový rok vo svete drog !

Svetoví lídri zvažujú legalizovať všetky drogy alebo 5 zásadných zmien v globálnej politike

Vo svete sa asi niečo deje ohľadne konope resp. konopnej politiky. Bývalí prezidenti Brazílie, Čile, Kolumbie, Mexika, Poľska, Portugalska a Švajčiarska spolu s ďalšími vplyvnými ľuďmi ako je šef OSN Kofi Annan, investor a filantrop Richard Branson podporujú verejne debatu o novom prístupe k drogám a ich regulácii.

Svetová komisia pre drogovú politiku, práve zverejnila prelomovú správu s názvom „Prevzatie kontroly: Cesta k novej drogovej politike“, ktorá tvrdí, že vojna proti drogám je kolosálny neúspech a niečo sa musí zmeniť, čo najskôr.

„Fakty hovoria samy za seba. Je čas na zmenu kurzu, „hovorí Kofi Annan ohľadom drogovej vojny. „Potrebujem politikov dobre informovaných o dôkazoch a vedeckých štúdiách, o tom, čo skutočne funguje a pomáha, a nie politikov, ktorí slepo kriminalizujú užívanie drog, zatiaľ čo nedarí zabezpečiť prístup k účinnej prevencii alebo liečbe. To viedlo nielen k preplneným väzeniam, ale aj závažným  zdravotným a sociálnym problémom v každom kúte sveta. “

weed bubles

Tu je päť hlavných zmien ktorými spomínaní svetoví lídri navrhujú reformu globálnej drogovej politiky:

  1. Dbajme na Zdravie a bezpečnosť užívateľov pre dobro spoločnosti

Vnímanie užívateľov drog ako zločincov, ktorí majú byť potrestaní, miesto ich vnímania ako pacientov, ktorí potrebujú pomoc, prehlbuje problém. Samotná integrácia týchto ľudí do spoločnosti je takmer nemožná so všetkými predsudkami ktoré spoločnosť má zakorenené. Je potreba zvýšeného záujmu o zefektívnenie liečby drogových závislostí ako aj vzdelávania spoločnosti ako efektívnych nástrojov spojených s užívaním drog ako problému pre spoločnosť. Rôzne Občianske aktivity pre pomoc závislým a inovačné stratégie liečby, ako je výmena ihiel, substitučná terapia, predpis heroínu a bezpečných aplikačných miestností sa ukázali byť oveľa bezpečnejšie, efektívnejšie a menej nákladné ako stíhanie a zatváranie užívateľov drog do väzenia.

„Riziká spojené s nárastom užívania drog, sú dramaticky prepojené s prostredím  kde sú vyrábané. Taktiež ak sú predávané a konzumované v neregulovanom kriminálnom prostredí.“ Hovorí Richard Branson.

 

  1. Zastavme stíhanie a trestanie ľudí za užívanie a držanie drog

Hlúpe tvrdenie že „povinná liečba“ na ľudí, ktorých jediným trestným činom bolo užívanie alebo držanie drog doposiaľ nepreukázalo efekt v znížení miery užívania drog. Míňame stovky miliónov dolárov na väznenie užívateľov drog, často cielene na rôzne menšiny (najmä v USA). To podporuje vysoké rizikové správanie u užívateľov, ako je opätovné použitie ihiel, odrádza to ľudí od vyhľadania lekárskej pomoci, odvádza pozornosť a úsilie polície od inejj závažnej trestnej činnosti, ničí milióny rodín prenasledovaných a odsúdených často za trestný čin, ktorý nie je trestným činom ale prejavom chorého človeka.

„Protidrogová politika založená na otvorenom prístupe voči užívateľom má oveľa lepšie výsledky a pozitívny vplyv na samotných užívateľov ako ich kriminalizácia a väznenie,“ povedal bývalý mexický prezident Ernesto Zedillo.

 

cannabis puta

  1. Povoliť a podporovať rozmanité experimenty, výskumy a vytvoriť Legálny a regulovaný trh

Aj keď je známe, že alkohol a tabak sú jedny z najnebezpečnejších drog známych ľudstvu, môžeme minimalizovať riziká dôkladnou reguláciou týchto látok. Nie je žiadny dôvod, prečo by sme nemohli tento prístup zaujať aj voči iným drogám ako je konope, koka, a určité novo objavené psychoaktívne látky, ktoré sa ukázali byť oveľa bezpečnejšie ako alkohol a tabak.

„Regulácia znamená kontrolovať celý proces výroby, distribúcie a predaja cez maloobchodné siete umožní lepšiu kontrolu tohto trhu a zároveň rapídne uberie zisky zločineckým organizáciám. Bezpečné a kvalitné drogy pod reguláciou majú skutočne efektívny dopad na zdravie a bezpečnosť všetkých občanov a nie iba užívateľov samotných.“ Povedal bývalý švajčiarsky prezident Ruth Dreifuss.

 

  1. zabezpečiť prístup k základným liekom

Existuje mnoho domácich (národných) a medzinárodných prekážok ako dostať liek pre tých ktorý ho potrebujú. Mnoho psycho-aktívnych látok, ktoré sa osvedčili pri liečbe PTSD, depresií a závislostí sú zakázané, a odhaduje sa že 80% svetovej populácie nemá prístup k úľave od bolesti a zdravotných problémov  z dôvodu našich súčasných zákonov týkajúcich sa drog.

 

  1. Zamerať sa na zníženie moci a ziskov zločineckých organizácií

Súčasný ZÁKAZ neznižuje celkovú spotrebu drog vo svete, ale namiesto toho tlačí obchod s drogami do neregulovaných „čiernych“ trhov, ktoré sú ako všetci vedia často v rukách násilných drogových kartelov. Drogové tržby vo výške niekoľkých desiatok miliárd dolárov dávajú kartelom a zločineckým organizáciám ešte väčšiu moc a viac možností rozširovať ich obchody. Obrovské zisky urobili z drogových obchodov veľký zdroj príjmov pre organizácie ktoré v skutočnosti škodia spoločnosti oveľa viac ako samotní užívatelia.  Zdanenie regulovaného trhu s drogami prinesie bezpečnejšie a lacnejšie látky pre užívateľov pri zachovaní ziskov v prospech celej spoločnosti.

„Dekriminalizácia drog je určite veľmi dôležitá, ale nie je dostačujúca. Významné právne a inštitucionálne reformy, a to ako na národnej i medzinárodnej úrovni, sú dnes veľmi potrebné, aby vlády zaviedli politiku pre reguláciu drog s lekárskym dohľadom, ak majú byť zisky a samotné zločinsecké organizácie skutočne eliminované a odrezané od príjmov“ povedal bývalý mexický prezident Ernesto Zedillo.

konopna ekonomika

 

V roku 2016 Organizácia spojených národov (OSN) organizuje ďalšie osobitné zasadnutie Valného zhromaždenia (UNGASS) o drogách a Komisia pre drogy očakáva, že ich návrh  bude mať silný vplyv na ďalšie smerovanie. Posledné rokovania OSN o drogách bolo v roku 1998 !

„Sme poháňaní pocitom naliehavosti. Už vieme a máme to aj potvrdené, že súčasný systém nefunguje, ale aj uznanie, že zmena je nevyhnutná a dosiahnuteľná. Sme presvedčení, že Valné zhromaždenie OSN osobitého zasadnutia (UNGASS) v roku 2016 bude historickou príležitosťou na diskusiu o nedostatkoch režimov kontroly drog, šancou identifikovať reálne a uskutočniteľné alternatívne zmeny a zlepšiť diskusiu na úrovni rozvojových programov a ľudských práv týkajúcich sa drogovej problematiky súčasnosti“ povedal Fernando Henrique Cardoso, bývalý prezident Brazílie.

 

Návrhy uvedené v tejto správe sú hlavnými bodmi modernej politiky založenej na vedomostiach, súcitu, verejnom zdraví a ľudských právach, ako základnom bode na ktorom by mala byť vystavaná nová moderná spoločnosť. Jedná sa o skutočne významný míľnik v našej histórii. Ako správa uvádza, musíme sa presunúť od politickej rétoriky, ktorá pretláča deštruktívne programy a stigmatizuje užívateľov drog, k zameraniu sa na reguláciu trhu, s tzv. all inclusive programom pre užívateľov s apelom na rešpekt základných ľudských práv.

UNGASS 2016 môže byť prelomová konferencia – viac o tom prečo hovorí aj Janko Belin z organizácie ENCOD

 

Aj z tohto dôvodu sa na Slovensku budeme snažiť apelovať o to viac na našich politikov a vyzývame všetkých či už Občianske Združenia, mimovládne organizácie alebo aj jednotlivcov ktorým táto vec nie je ľahostajná aby sa akýmkoľvek spôsobom pričinili o zmenu.

ÚSMEV lieči – KONOPE lieči 🙂

 

 

Autorské práva MediCann Slovakia a uvedené zdroje. Všetky práva vyhradené.

fyzické osoby ZDIEĽAŤ môžu bez potreby žiadať povolenie. FB stránky a ine médiá (tlačené, elektronické) nemajú právo toto zdieľať bez uvedenia zdroja alebo požiadania o zdieľanie!

za pochopenie ďakujem-e Váš MediCann

Share

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.