Chili a konope pomáhajú črevám

Vedci z UConn Health našli spojenie medzi chilli papričkami a konope, ktoré by mohlo viesť k novým terapiám gastrointestinálnych ochorení.
Nemysleli by ste si, že chilli papričky a konope majú veľa spoločného. Ale keď jeme, oba interagujú s rovnakým receptorom v našom žalúdku, podľa článku výskumníkov z UConn.

Dotknite sa úst chilli papričkou a pocítite teplo. A biochemicky sa nemýlite. Chemická látka kapsaicín v paprike sa viaže na receptor, ktorý spúšťa nerv, ktorý vystreľuje do vášho mozgu: horúce! Tie isté receptory sa nachádzajú v celom gastrointestinálnom trakte.
Zvedaví vedci z UConn kŕmili kapsaicínom myši a zistili, že myši kŕmené korením mali menší zápal v črevách. Keď sa pozorne pozreli na to, čo sa deje na molekulárnej úrovni, zistili, že kapsaicín sa viaže na receptor nazývaný TRPV1, ktorý sa nachádza na špecializovaných bunkách v celom gastrointestinálnom trakte. Keď sa naň naviaže kapsaicín, TRPV1 spôsobí, že bunky produkujú anandamid. Anandamid je zlúčenina chemicky podobná kanabinoidom v rastlinách konope. Bol to práve anandamid, ktorý spôsobil upokojenie imunitného systému. A vedci zistili, že môžu dosiahnuť rovnaké výsledky na upokojenie čriev priamym kŕmením myší anandamidom.

Mozog má tiež receptory pre anandamid. Sú to tieto receptory, ktoré reagujú s kanabinoidmi v konope, a spôsobujú pocit omámenia. Vedcov už dlho zaujímalo, prečo ľudia vôbec majú v mozgu receptory pre kanabinoidy. Nezdá sa, že by interagovali so životne dôležitými telesnými funkciami tak, ako to robia napríklad opiátové receptory.

„To vám umožňuje predstaviť si spôsoby, akými by sa imunitný systém a mozog mohli navzájom rozprávať. Zdieľajú spoločný jazyk,“ hovorí Pramod Srivastava, profesor imunológie a medicíny na UConn School of Medicine. A jedno slovo tohto spoločného jazyka je anandamid.

Srivastava a jeho kolegovia nevedia, ako alebo prečo môže anandamid prenášať správy medzi imunitným systémom a mozgom. Ale zistili podrobnosti o tom, ako lieči črevo. Molekula reaguje s TRPV1 (produkuje viac anandamidu) a iným receptorom, aby vyvolala typ makrofágov, imunitných buniek, ktoré potláčajú zápal. Populácia makrofágov a úroveň aktivity sa zvyšujú, keď sa zvyšujú hladiny anandamidu. Účinky prenikajú do celého horného čreva vrátane pažeráka, žalúdka a pankreasu. Stále pracujú s myšami, aby zistili, či ovplyvňujú aj poruchy v čreve, ako je kolitída.

Ak by epidemiologické údaje ukázali významnú zmenu, bolo by to dôkazom, že anandamid alebo iné kanabinoidy by sa mohli použiť ako terapeutické lieky na liečbu určitých porúch žalúdka, pankreasu, čriev a hrubého čreva.

Preto aj pridávanie chili do jedla, a užívanie konope pomáhajú pri tráívení a žaludočných ťažkostiach, čo pocítil snáď každý užívateľ konope resp. konzument chili.

zdroj: https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.1612177114

Autorské práva MediCann Slovakia a uvedené zdroje. Všetky práva vyhradené.
fyzické osoby ZDIEĽAŤ môžu bez potreby žiadať povolenie. FB stránky a ine médiá (tlačené, elektronické) nemajú právo toto zdieľať bez uvedenia zdroja alebo požiadania o zdieľanie!
za pochopenie ďakujem-e Váš MediCann

Share

Pridaj komentár

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.