Konope a štítna žľaza

Endokanabinoidové receptory sú umiestnené po celom tele, vrátane štítnej žľazy. Prirodzený  endokanabinoidný systém tela pomáha regulovať činnosť tela a udržiavanie homeostázy*, resp. jej rovnováhy. Je zaujímavé, že molekuly endokanabinoidného typu majú protirakovinové účinky na nádory štítnej žľazy pri laboratórnych a zvieracích štúdiách. Aj tu je potrebné väčšie množstvo štúdií s presným zameraním.

stitna zlaza

*Homesostáza – je stav, pri ktorom vnútorné prostredie živého organizmu zostáva v určitých limitoch, ktoré umožňujú jeho normálne fungovanie. Tieto limity neustále narušujú zmeny vonkajšieho prostredia. Prvýkrát tento termín použil v roku 1932 americký fyziológ Walter Bradford Cannon. 

Okrem tohto, endokanabinoidné receptory sa nachádzajú v oblastiach mozgu, kde vysielajú signály do štítnej žľazy. Výskum publikovaný v časopise endokrinológie ukázal, že receptor CB1 je hojne prítomný v nervových bunkách mozgu, ktoré sa podieľajú na regulácii prepojenia „hypotalamus-hypofýza-štítna žľaza“. Toto prepojenie, nazvime to os hypotalamus-hypofýza-štítna žľaza riadi produkciu hormónov štítnej žľazy. Rozdelenie receptorov CB1 v mozgu ukazuje, že môžu ovplyvňovať excitačné a inhibičné vstupy tohto systému v tele. (excitačný a inhibičný je výstupný a vstupný systém neurónovej aktivity)

Nie je dnes úplne jasné, aký dopad má užívanie lekárskeho konope v podmienkach zníženej aktivity štítnej žľazy (hypotyreóza) alebo zvýšenej činnosti štítnej žľazy (hypertyreóza). Avšak, mnoho pacientov hlási, že lekárske konope je veľmi účinné pri liečení niektorých klinických symptómov, ktoré sú bežne spojené s týmito chorobami. Tieto príznaky môžu zahŕňať úzkosť / depresia, podráždenosť, bolesti hlavy, nespavosť, bolesti kĺbov a svalov, a ďalšie.

 

Zdroj: Medicann.com

Preklad: MediCann Slovakia

Foto: Internet

Share

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.