Výdajne liečebného konope zachraňujú životy

V USA majú problém s liekmi proti bolesti. Počas posledných 15 rokov, Amerika zaznamenala obrovský nárast v predaji opiátov na predpis a taktiež počet úmrtí na predávkovanie týmito liekmi. V roku 2013 sa viac ako 16.000 ľudí smrteľne predávkovala liekmi proti bolesti, čo predstavuje 60% všetkých úmrtí na predávkovanie, podľa Centra pre kontrolu chorôb. Najnovšia štúdia nám ale ukazuje, že niektoré štáty už našli prostriedok na obmedzovanie tejto epidémie : Ľahko dostupné KONOPE. (Na Slovensku nemáme presne informácie o týchto úmrtiach nakoľko tieto úmrtia sa neudávajú)

Na účely tejto štúdie, vedci z RAND Corporation a University of California-Irvine (UCI) skúmali, či v rokoch po legalizácii konope v tom ktorom štáte, došlo aj zníženiu smrteľných predávkovaní týkajúcich sa zneužívania opiodných analgetík. Vedci jednoznačne zistili, že v tých štátoch kde majú legálne konopné výdajne tzv. „health center  alebo Cannabis dispensaries“ došlo k významnému zníženiu predpisovania týchto opiátov ako aj k zníženiu počtu úmrtí v súvislosti so zneužívaním týchto farma drog.

medican woman

V šiestich štátoch USA, kde je lekárom dovolené predpisovať liečebné konope, ale nie sú povolené konopné výdajne, štúdia nezistila, žiadny dôkaz o „znížení zneužívania opiodných látok na predpis resp. úmrtia ako dôsledok zneužívania týchto látok“. Naopak, v tých 18 štátoch, kde je lekárske konope povolené predávať v tzv. „konopných výdajniach“  došlo k zníženiu úmrtnosti v súvislosti s opioidnými liekmi až o 16%, a objem predpisovania týchto „liekov“ sa znížil až o 28% oproti štátom v ktorých konopné výdajne nie sú povolené.

Kritici konopných výdajní, často obviňujú ich prevádzkovateľov že len vytvárajú prostredie pre plnú legalizáciu konope. V niektorých štátoch USA, akonáhle lekár poskytne oficiálny predpis, pacient si  môže kúpiť liečebné konope prakticky ihneď v najbližšej výdajni. Ako pre magazín VOX, píše German Lopez : „Dnes každý môže ísť do Venice Beach v Los Angeles, zaplatiť cca. 40 $ za kartu pacienta a predpis, legálne si kúpiť balenie liečebného konope a v priebehu pár minút slobodne a legálne fajčiť“

Oakland, 24.09.2010: Steve DeAngelo, Executive Director of Harborside Health Center, Oakland's largest medical marijuana dispensary, poses in front of the center's checkout counter. View, print, or license this photo by Eric Wolfe.

Steve DeAngelo, Executive Director of Harborside Health Center, Oakland’s largest medical marijuana dispensary, poses in front of the center’s checkout counter.
View, print, or license this photo by Eric Wolfe.

Štúdia Rand / UCI zistila, že tam kde bolo umožnené pacientom sa rozhodnúť či chcú brať opiáty na predpis alebo liečebné konope na predpis, sa 2/3 pacientov dobrovoľne rozhodli užívať radšej liečebné konope. Čo sa dá vnímať ako fakt, že konopne výdajne zachraňujú pacientov od častých úmrtí z predávkovania týmito „legálnymi“ liekmi.

Chronické užívanie konope samozrejme nie je škodlivosti na organizmus. Niektoré štúdie nám už potvrdili že dlhodobé užívanie konope môže prispieť k strate pamäti a u niektorých jedincov viesť k demotivačnej poruche,  ale nikto nikdy nezomrel na predávkovanie sa konopou J. A ak sa ďalšie výskumy ukážu, že povolenie výdajní liečebného konope naozaj vedie k zníženiu pacientov resp. závislostí na opiodných liekoch, bude mať konope o jeden tromf v rukách viac.
Nehovoriac o pacientoch trpiacich na Slovensku, ktorých štát núti žiť v rozpore s hlúpymi zákonmi ktoré nedovoľujú občanom tejto krajiny využívať KONOPE ako liek.

 

Úsmev lieči – KONOPE lieči 🙂

 

Zdroj: msnbc.com

Foto: Internet

Preklad: MediCann Slovakia

Share

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.